Nemko Norlab kåret til Månedens Bedrift for solide bidrag til samfunnsansvar, innovasjon og omstilling

Publisert

Kåret til Månedens Bedrift i Nordland: Regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson, overrekker diplom og bukett til Nemko Norlab-direktør Eigil Espejord Dåbakk. Til venstre NHO Nordlands styreleder Siw Moxness. Foto: Susann Kristoffersen Sivertsen, SpareBank1 Helgeland

Nemko Norlab, med hovedkontor på Mo i Rana og avdelinger over hele Norge, er kåret til Månedens Bedrift av NHO Nordland for september 2024. Virksomheten utmerker seg med sitt store engasjement for samfunnsansvar, bærekraftig utvikling og grønn omstilling.

Nemko Norlab er landets største norskeide laboratorieselskap og har siden 1989 tilbudt tjenester innen miljøovervåking, kjemiske analyser, mikrobiologi og veterinærmedisin. Med 12 lokasjoner fra Porsgrunn i sør til Glomfjord i nord, betjener selskapet over 3000 kunder på nasjonalt nivå.

Fra sitt hovedkontor på Mo i Rana har Nemko Norlab etablert seg som en sentral partner for både industri, kommuner og offentlig sektor over hele landet. Samtidig spiller de en nøkkelrolle i det regionale næringslivet og samfunnsutviklingen på Helgeland og i Nord-Norge.

NHO Nordland løfter frem Nemko Norlab som et forbilde for andre bedrifter når det gjelder å kombinere samfunnsansvar, bærekraftig vekst og innovasjon.

Prisen ble tatt imot av administrerende direktør Eigil Espejord Dåbakk under Drivkraftkonferansen på Mo nylig.

– Nemko Norlab viser en solid evne til å kombinere høy kompetanse med sterkt samfunnsansvar. De tar aktivt del i det grønne skiftet, samtidig som de skaper meningsfylte arbeidsplasser og styrker lokalsamfunnene der de er til stede, fremfor alt her på Mo, sier regiondirektør Hans Christian Hansson.

Aktiv bidragsyter i det grønne skiftet

Med sitt sterke engasjement for miljø og bærekraft har Nemko Norlab vært en sentral aktør i flere viktige løft. Selskapet deltar i EU-prosjektet Dig_IT, hvor de utvikler sensorbaserte HMS-løsninger for gruveindustrien. I tillegg har de testet logistikkdroner i samarbeid med Posten, Bring og Aviant for transport av prøver til laboratoriet – en løsning som kan redusere miljøbelastningen fra tradisjonell transport.

Nemko Norlab bidrar også til sirkulær økonomi ved å analysere bygningsmaterialer for miljøskadelige stoffer og utvikle løsninger for smartere bruk av resirkulerbare materialer. Gjennom dette arbeidet reduserer de byggavfall og hjelper næringslivet med å møte strenge miljøkrav.

– Nemko Norlab setter standarden for hvordan en moderne bedrift kan bidra til både lokalt og nasjonalt næringsliv. De viser vei med sine innovative løsninger og sitt fokus på miljø og bærekraft – og de gjør det med base her i Nordland. Vi er imponert over det de har oppnådd, og gleder oss til å følge dem på veien videre, sier styreleder i NHO Nordland, Siw Moxness.

Viktig samfunnsaktør

Nemko Norlab bidrar også til forsyningssikkerhet og folkehelse gjennom sitt arbeid med å sikre trygg drikkevannsforsyning. Selskapet utfører omfattende analyser av grunnvann og borebrønner for å påse at drikkevannet er fritt for farlige bakterier og annen forurensning.

I tillegg til dette tar de samfunnsansvar ved å tilby lærlingeplasser, drive opplæring og inspirere unge til å satse på karrierer innen naturvitenskap og teknologi.

– At Nemko Norlab løftes frem som Månedens Bedrift for september, er vel fortjent. Vi er stolte over å ha dem som en viktig medlemsbedrift i NHO. Arbeidet deres inspirerer oss alle, og med den evnen de viser til å tilpasse seg trender og endringer på markedsplassen, er vi sikre på at de kommer til å bestå i lang tid fremover, understreker Hansson.

NHO Nordland, som representerer nær 2100 medlemsbedrifter med 29 000 årsverk og en samlet omsetning på 115 milliarder kroner, deler ut prisen Månedens Bedrift til én medlemsbedrift hver måned. Utmerkelsen er basert på innspill til styret og tildeles virksomheter som utmerker seg innenfor kriterier som innovasjon, samfunnsansvar og verdiskaping.