Temadelen er denne gang viet sykefravær. Sykepengeordningen gir inntektssikring under sykdom, og i internasjonal sammenheng er Norges ordning den rauseste. Sykefraværet er ikke bare høyt i internasjonal sammenheng, men har også økt etter pandemien.
Les hele temadelen her
Økningen de siste årene har kommet tross uttalte ambisjoner om det motsatte, og målrettet innsats for å få ned sykefraværet, blant annet innenfor rammen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Utviklingen med stadig høyere sykefravær og tilsvarende lavere verdiskaping, taler for å vurdere nye virkemidler og tiltak.
- Sykepengeordningen koster statskassen over 60 mrd. kroner årlig, og bedriftene minst halvparten av denne summen. En aldrende befolkning vil gi økt knapphet på arbeidskraft og økte kostnader for staten. Da må vi få mest mulig ut av de arbeidskraftressursene vi har. Lavere sykefravær er én viktig brikke i dette, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
I denne temadelen beskriver vi utviklingen av sykepengeordningen i Norge, og går gjennom fakta om hvordan sykefraværet i Norge har utviklet seg over tid, hvordan det varierer mellom næringer, regioner, kjønn og aldersgrupper. Vi belyser også hvordan våre medlemmer oppfatter at tiltakene i inneværende IA-avtale virker og drøfter mulige plusser og minuser ved disse tiltakene. Til slutt vil vi sammenlikne sykefraværet i Norge med andre land, og beskrive trekk ved sykepengeordningene i de mest relevante landene.
I de ulike delene vises det til forskningsresultater om årsaker til fraværet og mulige løsninger, men temadelen avstår fra å gi konkrete anbefalinger om mulige tiltak. Dette vil blant annet bli diskutert i de pågående IA-forhandlingene, der vår temadel vil bidra med faglig innsikt for NHOs mulige posisjoner.